Wizyta studyjna projekt Dziedzictwo Kulinarne Naszą Atrakcją
- Szczegóły
- Opublikowano: piątek, 27 maj 2022 13:22
Za nami bardzo intensywny czas, pełen ciekawych spotkań, warsztatów i okazji do wymiany doświadczeń. Miło nam poinformować, że rozpoczęliśmy kolejny projekt współpracy z LGD Puszcza Kozienicka z terenu Województwa Mazowieckiego oraz LGD Powiatu Wielickiego pt. "Dziedzictwo Kulinarne Naszą Atrakcją" akronim DKNA w ramach poddziałania 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z Lokalną Grupą Działania objętego PROW na lata 2014-2020.
Przedsięwzięcie ma na celu zachowanie i promocje lokalnych tradycji kulinarnych, animowanie międzyregionalnej współpracy pomiędzy podmiotami działającymi na obszarze Partnerskich LGD oraz podniesienie atrakcyjności obszarów LGD poprzez wykorzystanie ich walorów kulinarnych i dziedzictwa kulturowego.
Podczas Wiosennego Festiwalu Kulinarnego dnia 22 maja 2022 roku gościliśmy na naszym terenie 2 grupy partnerskie: LGD Puszcza Kozienicka wraz z Kołem Gospodyń Wiejskich Świerże Górne oraz LGD Powiatu Wielickiego wraz z Kołem Gospodyń Wiejskich w Woli Zabierzowskiej. W ramach wizyty studyjnej gościnne koła przygotowały stoiska z lokalnymi specjałami z ich terenów. Mieli okazję poznać „nasze” zwyczaje kulinarne. Zapachy i smaki roznosiły się poza mury remizy Ochotniczej Straży Pożarnej w Zagórzycach Dworskich, w której to zorganizowaliśmy wspólne spotkanie.
Dnia 23 maja 2022 roku w ramach wizyty studyjnej na terenie LGD Powiatu Wielickiego mieliśmy przyjemność uczestniczyć między innymi w warsztatach kulinarnych: „Jak powstają i smakują Chorągwickie Kajpuski", których to smak i proces tworzenia przybliżyły nam Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Chorągwicy. Dzień zakończyliśmy uroczysta kolacją, w której wzięli udział przedstawiciele LGD Powiatu Wielickiego oraz LGD Puszcza Kozienicka.
Ostatniego dnia wizyty studyjnej 23 maja zaprosiliśmy naszych gości do Gospodarstwa Agroturystycznego “We Młynie”, prowadzonego przez Elżbietę i Pawła Woźniczkę. Gdzie mieli okazję spróbować produkty lokalne i dowiedzieć się, co nie, co o Marce Jakości Spichlerz Koronny.