Publikacja Kulinarna DKNA - Koło Gospodyń Wiejskich z Żydowa
- Szczegóły
- Opublikowano: sobota, 17 wrzesień 2022 17:35
Komu Drożdżowy placek z dynią i kiełbasą swojską? Najlepszy z pewnością zjecie przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Żydowa.
Grupa działa od 2007 roku a przewodniczącą jest Pani Dominika Chucherko-Jakubowska. Działają bardzo prężnie, biorą udział w prezentacjach i pokazach np. V Dniach Powiatu Krakowskiego w 2008 r. które odbywa się na Placu Wolnica w Krakowie, gdzie zdobyło uznanie Starosty Krakowskiego zarówno za przygotowanie stoiska, a także przygotowanie potraw regionalnych, przeznaczonych do degustacji. Koło przygotowało fasolkę po żydowsku oraz ciasta i tradycyjny chleb ze smalcem, potrawy te były wystawione również na Małopolskim Święcie Warzyw w Pobiedniku Wielkim. Potrawy cieszą się dużym wzięciem i zainteresowaniem w śród odwiedzających stoisko. Specjalnością koła jest fasolka po żydowsku, cukinia marynowana, chleb wiejski.
Projekt pt. „Dziedzictwo Kulinarne Naszą Atrakcją” – akronim DKNA w ramach poddziałania 19.3 Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z Lokalną Grupą Działania objętego PROW na lata 2014-2020.
Gmina Igołomia- Wawrzeńczyce